In de themadossiers vindt u een opstapeling van kennis. Slechts woorden, die in de loop der jaren verzameld zijn en tesamen een bron van inspiratie kunnen vormen. Kennis die wij op deze site met u delen, zodat u er uw profijt mee kunt doen. Natuurlijk niet ongelimiteerd, zo wordt - zonder voorafgaand overleg- commercieel gebruik niet op prijs gesteld en het spreekt voor zich dat als u naar iets verwijst er een correcte bronvermelding wordt gedaan.

Maar om veranderingen te kunnen realiseren heeft u aan woorden niets. Dan zoekt u ervaring en die kunnen en willen wij u bieden.

Dus heeft u naar aanleiding van de themadossiers de behoefte om van gedachten te wisselen, heeft u aanvullingen of wilt u zelf een bijdrage leveren, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

De kracht van logistiek

de kracht van logistiek

Een land als Nederland is eigenlijk in toenemende mate als het ware de poort waardoor al die goederen Europa binnenkomen.

Wij blijken die poortfunctie uiterst efficiënt te vervullen. Onze ligging in Europa heeft ons tot de poortfunctie voorbestemd, zoals de Nobelprijswinnaar Jan Tinbergen ooit stelde.

Recente studies tonen aan dat inmiddels een belangrijk deel van onze nationale boterham wordt verdiend met de logistieke activiteiten die we voor Europa verrichten.

Logistiek verbeteren

logistiek verbeterenIn dit dossier geven we een inleiding in de denk- en leefwereld van de logistieke manager. Hoe beoordeelt de logistieke manager zijn processen, welke prestatiecriteria volgt hij en waarom?

Daarnaast is het natuurlijk erg belangrijk om te weten op welke wijze de logistieke manager die criteria meetbaar maakt. Welke tools gebruikt hij hierbij?

Bottleneck management

bottleneck management

Een methodiek die het mogelijk maakt het maximale uit uw huidige productiecapaciteit te halen zonder extra personeel of machines.

Deze methodiek is ontwikkeld door Goldratt—de schrijver van o.a. het boek ”Het Doel”.

Douane logistiek

douane logistiek

Nederland bezet de 4e plaats op de prestigieuze Logistics Performance Index (LPI) van de Wereldbank. De lijst wordt aangevoerd door Duitsland, gevolgd door Singapore en Zweden. Niet alleen de Nederlandse logistiek werd geroemd, echter ook de intelligentie van de transportbedrijven en de efficiënte inrichting van de Nederlandse douane spraken wereldwijd ter verbeelding. Over de bijzondere relatie relatie tussen douane en logistiek gaat dit dossier.

Productie logistiek

productie logistiek

Dit is het dossier met achtergrondinformatie voor de productie georiënteerde logistiekeling.

Een bonte verzameling met achtergrondartikelen over goederenstroombesturing en productie-logistiek.

IT Service management

IT servicemanagement

IT-servicemanagement is een benaming van het proces voor het effectief en efficiënt beheren en beheersen van de kwaliteit van de IT-dienstverlening.

Er zijn vele manieren waarop servicemanagement kan worden ingevuld. Vele bedrijven hebben in het verleden hun eigen standaarden hiervoor ontwikkeld.

In dit dossier wordt ingegaan op de achtergronden bij ITIL, de ITIL-richtlijnen, ISO 20000 en of het zinvol is om ITIL te implementeren.

Logistieke automatisering

logistieke automatisering

De automatisering neemt ook in de logistiek een grote vlucht en de stelling "zonder IT staat de logistiek stil" wordt steeds meer werkelijkheid. Maar veranderingen gaan ook snel. De wereld staat niet stil.

In dit dossier vindt u een aantal analyses over trends in logistieke automatisering. Soms zijn ze nog erg actueel, soms zijn delen achterhaald, maar meestal bieden ze voldoende achtergrond om te (nogmaals) bestuderen.

U vindit hier achtergronden bij ondermeer WMS, MES en applicatie-integratie.

Radio Frequency Identificatie (RFID)

Radio frequency Identification - RFID

De interesse in de toepassing van Radio Frequency Identification (RFID) technology in logistieke operaties is nog nooit zo hoog geweest. Draadloze identificatie en tracking met behulp van RFID vertegenwoordigd een nieuwe manier om dergelijk operaties uit te voeren.

Vanzelfsprekend komen hier nieuwe voordelen, maar ook uitdagingen door naar voren. (Potentiële) gebruikers moeten de mogelijkheden maar ook de onmogelijkheden van RFID leren kennen.

Project management

project management

Projectmanagement is het beheersen van projecten. Het is de manier waarop projecten georganiseerd, voorbereid, uitgevoerd en afgerond worden.

Maar projectmanagement is ook het beheersen van kosten en het voorkomen van faalkosten.In dit dossier vindt u de handvatten hiervoor.