Regelmatig vaart het REEF-zeiljacht de Paxos uit. Professionele specialisten gaan aan boord om ideeën en kennis aangaande specifieke situaties en regelmatig voorkomende gebeurtenissen in het vakgebied uit te wisselen. In september had Paul Denneman de eer om deze inhoudelijke middag te begeleiden.

Een graadje of 28, strak zonnetje, weinig wind, voldoende proviand en vijf internationale supplychain-experts. Meng deze ingrediënten met een snufje REEF, onder deskundige leiding van een schipper, in het zeewaardige zeiljacht “de Paxos”. Laat dit mengsel enige uren sudderen en blus het geheel af met een diner in de oude vestingstad Willemstad. Zo is het recept in het REEF “Kennis delen op het water”-kookboek beschreven.

Op 3 september waren al deze ingrediënten aanwezig. REEF was in staat geweest om, zo vlak na de vakantie vijf ‘zware’ supplychain-professionals te ronselen voor een tochtje met de Paxos. Het wereldje van supplychain- specialisten is klein. Zo bleek tijdens de lunch aan boord al snel dat iedereen wel ergens een linkje met elkaar had.

Nadat het ruime sop was gekozen kwam het gesprek al snel op gang. Insteek was om te praten over wel of geen centralisatie. Marc Wouters, Global Transportation Manager bij Philips Lighting drukte het dilemma al snel treffend uit: “Ik ben continu bezig met het in balans houden van een driehoekig plankje. Voortdurend zoeken naar het optimale evenwicht tussen servicegraad, voorraadhoogte en kosten. Dat het evenwicht wankel is kon iedereen wel beamen.”

Paul Denneman, werkzaam als projectmanager SCM voor StrykerPaul Denneman en  projectspecialist bij REEF, ziet een tendens van centralisatie en decentralisatie. “Centralisatie is vaak een oplossing waarmee we voorraadhoogte kunnen reduceren. Maar in de balans heeft dat weer invloed op de (transport)kosten en de servicegraad. In de medische sector ligt de beperking vaak in de lokale wetgeving en is tijdige beschikbaarheid cruciaal. Bij Stryker is het dan ook een continue afweging om items al dan niet te centraliseren.”

Theo Claessens, Supply Chain Manager SSC bij Xerox, heeft zijn handen vol aan het managen van de vele leveranciers in het Verre Oosten. Hij ziet weer een andere verschijningsvorm van centralisatie. “Voor mij is het moment dat het op de site beschikbaar komt van belang, niet wanneer het weggaat in Shanghai. Mijn aandacht ligt nu op het managen en consolideren aan de bron. Daar valt nog veel mee te verdienen.”

Peter PostmPaxosa, Business Unit Manager bij Flextronics, ziet een trend die zich meer op macroniveau afspeelt. “Veel bedrijven komen weer terug van de outsourcing in het Verre Oosten. Ik zie nu dat het weer dichter bij huis gezocht wordt. Oost Europa is in trek. Relatief lage arbeidskosten en een snellere beschikbaarheid van goederen. Vooral in de elektronica kan beschikbaarheid het verschil uitmaken tussen winnen of verliezen.”

Bjorn van Zeijl, Operations Manager bij Nu Skin had minder positieve ervaringen met het voormalig Oostblok. Omdat veel opdrachtgevers in Oost Europa zitten, is het noodzakelijk daar een distributiepunt te houden. Al was het maar vanwege de onvoorspelbaarheid van het transport. “Wij hadden laatst twee vrachtwagens waarvan per ongeluk de papieren omgewisseld waren. Daardoor kregen we problemen met de Russische autoriteiten, die er niet voor terugdeinzen om een brief te sturen waarin glashard om “cadeautjes” gevraagd werd. Natuurlijk mogen- en doen we dat niet, maar het kost je wel maanden om de goederen met tonnen aan waarde weer vrij te krijgen.”

Samenvattend: Vijf supplychain-professionals op een boot. Gesprekken die al snel de diepte ingaan, bijna nooit stilvallen en soms met de wind mee uitwaaieren. Gelijksoortige ervaringen en de behoefte om te geven en te delen en bovenal de behoefte om bij elkaar in de keuken te willen kijken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat tijdens het diner afspraken gemaakt werden om eens bij elkaar op bezoek te komen.


 

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de REEF website. Voor meer informatie over de project specialisten van REEF, volg deze link