Er zijn natuurlijk ontelbare toepassingen denkbaar voor RFID in logistieke operaties. De meeste van die toepassingen zullen echter stranden in een andere wijze van toepassen van de barcode. Gewoon simpele product identificatie. De kracht van RFID moeten we juist zoeken in de toegevoegde waarde binnen de logistiek.

Voorbeelden van toegevoegde waarde ten opzicht van de barcode kunnen zijn:

  • Een strikte toepassing van FIFO of batch/lot control ligt beter in het bereik. Ons warehouse management systeem kan wel zeggen dat we het artikelen van die en die datum moeten pakken en dat het in die en die bulk rij staat, maar welke pallet/doos is het nu. Een tag zal zeggen “hier ben ik, nummer 35 uit de batch van 23 december fietswielen”
  •  Just in Time logistics (JIT) is proces dat Japan tientallen jaren geleden heeft geëxporteerd naar europa en de US. Het primaire idee is dat onderdelen verbruikt worden als ze worden geleverd en dat ze pas geleverd worden als ze echt nodig zijn. In dat geval kunnen zowel producenten en haar klanten kosten besparen doordat er minder voorraden nodig zijn, wat weer resulteert in minder opslagkosten. Daarnaast zullen er minder overbodige goederen zijn, vraag en aanbod zijn immers in evenwicht. Echter niet geregistreerde vraag gooit vaak roet in het eten en daar kan RFID een goede oplossing voor bieden. Met RFID kunnen we de problemen van het buiten voorraad raken, veroorzaakt door het JIT concept, elimineren.
  • Een perfecte Supply Chain heeft geen distributiecentrum nodig. Producten kunnen rechtstreeks geleverd worden van de fabriek naar de winkel. Met een optimale registratie van de afzet kan de aanvoer absoluut veilig gesteld worden. Het distributiecentrum, aanwezig om de imperfectie tussen vraag en aanbod op te vangen, is dan niet meer nodig. RFID helpt om deze droom te realiseren.

 


Dit dossier is eerder verschenen als onderdeel van een analyserapport bij AME Research. Analyse, informatie, opinie over ICT. Auteur: Paul Denneman