De kracht van logistiek

de kracht van logistiek

Een land als Nederland is eigenlijk in toenemende mate als het ware de poort waardoor al die goederen Europa binnenkomen.

Wij blijken die poortfunctie uiterst efficiënt te vervullen. Onze ligging in Europa heeft ons tot de poortfunctie voorbestemd, zoals de Nobelprijswinnaar Jan Tinbergen ooit stelde.

Recente studies tonen aan dat inmiddels een belangrijk deel van onze nationale boterham wordt verdiend met de logistieke activiteiten die we voor Europa verrichten.

Logistiek is overal

Logistiek-is-overal-1

We gaan er van uit dat de supermarkt ons iedere dag verse artikelen brengt en dat de schappen in onze winkels niet leeg zijn. Voor die vanzelfsprekendheid zorgt de logistiek.

Wellicht zo oud als de weg naar Rome: logistiek kende in vroeger jaren voornamelijk een militair karakter. Napoleon dacht er al over na hoe hij zijn troepen zo snel mogelijk op de juiste plaats kon krijgen. Ook tegenwoordig zijn operaties als in Irak en Afghanistan enorme logistieke processen. Het vraagt planning en coördinatie.

De totale beheersing der stromen

totale beheersing stromen 1Logistiek en supply chain management (SCM) zijn nauw met elkaar verbonden, meer dan broer en zus. Maar er is een nuance van verschil. Een keten van ondernemingen die hun productie zo veel mogelijk op elkaar afstemmen om zo efficiënt en kostenbesparend te produceren: supply chain management heeft de laatste jaren een hoge vlucht genomen. Er is een duidelijke relatie met logistiek, maar synoniem zijn de begrippen niet helemaal.

Binnen door de voordeur

binnen-door-de-voordeur-1Het is mede dankzij de mainports van Nederland, of misschien wel juist voornamelijk, dat Nederland in Europa en de wereld nog altijd een belangrijke handelspositie inneemt. De Nederlandse mainports zijn de voordeur van het continent. Schiphol en de havens van Rotterdam en Amsterdam vormen belangrijke centra van logistiek. Niet alleen voor Nederland, maar in feite voor heel Europa.